Zelf ananasplanten kweken

Zelf ananasplanten kweken

Ananas is niet alleen een heerlijke tropische vrucht, maar het is ook mogelijk om je eigen ananasplant te kweken uit een ananas die je in de supermarkt hebt gekocht. Het zelf kweken van ananasplanten is een fascinerend projectje, dat je interieur bovendien een exotische groene aanwinst oplevert. Op deze pagina delen we een vierdelig stappenplan om je te helpen bij het kweken van je eigen ananasplanten, rechtstreeks uit een ananasvrucht. Lees snel verder!

Een ananasplant kweken uit een ananasvrucht

Ananasplantjes zijn ontzettend populair en met goede reden: ze fleuren elke kamer op. Daarnaast hebben ze nog 2 grote voordelen: de ananasplant-verzorging is reuze-eenvoudig, en je kunt ben de juiste benodigdheden in 5 stappen heel gemakkelijk je eigen ananasplant kweken. Ananas groeit namelijk niet aan een boom, maar aan een onderhoudsvriendelijke plant.

ananasvrucht opengesneden

Benodigdheden

  • Rijpe ananas
  • Scherp mes
  • Tandenstokers
  • Glaasje water
  • Pot
  • Potgrond

Ananas kweken in 4 stappen

Stap 1: kies de juiste ananas uit

Het begint allemaal met het selecteren van een geschikte ananas in de supermarkt. Kies een ananas die rijp en gezond is. Rijpe ananassen hebben een zoete geur, dus gebruik je neus om te beoordelen of de ananas klaar is om te worden geplant. Controleer of de bladeren groen en fris zijn en of de schil stevig aanvoelt. Trek voorzichtig aan de onderste bladeren. Als je de bladeren er te gemakkelijk af trekt is dit geen geschikte ananas.

Heb je al een ananasplantje in bezit en loopt deze tegen het eind van z’n leven? Dan is het vruchtje een uitstekende kandidaat.

Stap 2: snijd de kroon van de ananas

Snijd voorzichtig de bovenkant (kroon) van de ananas af, inclusief het groene loof. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk van de vrucht zelf afsnijdt, zodat je een stukje stam zonder vruchtvlees overhoudt aan de onderkant van het loof. Dit wordt het stukje dat je zult gebruiken om je ananasplant te kweken.

Alternatief kun je er ook voor kiezen om de kroon in één beweging van de ananas af te draaien. Zonder oefening kan dit wat lastiger zijn, maar het voordeel is dat je vanzelf weinig vruchtvlees aan de kroon overhoudt.

Verwijder enkele van de onderste bladeren van het loof om de stam bloot te leggen. Hierdoor kan de stam gemakkelijker wortels ontwikkelen wanneer je het loof in de grond plant.

kroon ananas
Zo ziet de kroon van de ananas eruit

Stap 3: laat de kroon drogen

Laat de afgesneden ananaskroon enkele dagen drogen op een schaduwrijke, goed geventileerde plek. Dit helpt bij het genezen van de snijwond en voorkomt dat er rotting ontstaat.

Stap 4: zet de ananas in het water

Steek 3 tot 4 tandenstokers op 2-3 cm van de onderkant van de plant. Deze tandenstokers zorgen ervoor dat de bovenkant van het loof boven water blijft. Hang de kroon met tandenstokers vervolgens in een glas met water en plaats het glas op een warme, zonnige plek. Je ananaskroon is nu klaar om worteltjes te gaan groeien!

Stap 5: plant je ananasplantje

Na 2-3 weken zouden er genoeg wortels aan je ananas moeten zitten om deze te kunnen verplaatsen naar een pot met aarde. Vul een pot met goed doorlatende potgrond en plant het kleine ananasplantje ongeveer 2,5 tot 5 centimeter diep in de grond.

Geef je plantje water en plaats de pot op een warme, lichte plek met indirect zonlicht. Houd de grond vochtig, maar vermijd overmatig water geven om rot te voorkomen. Ook kun je de bladeren van tijd tot tijd bevochtigen met een plantensproeier. Meer weten over de verzorging van ananasplanten? Je leest daar alles over op onze informatieve pagina.

Klaar om je eigen ananasplant te kweken?

Het kweken van ananasplanten uit een ananasvrucht is een boeiend en belonend proces. Met geduld en zorg kun je uiteindelijk genieten van je zelfgekweekte ananasplant inclusief ananasjes. Heb je al een volwassen ananasplantje in huis? Dan kun je deze ook vermeerderen door eenvoudig je ananasplant te stekken! Natuurlijk kun je ook kiezen voor ananaszaadjes om je ananas-kweekavontuur mee te beginnen. Bij Ananas-plant.nl vind je de beste deals voor (volwassen) ananasplanten en -zaadjes. Bekijk onze uitgebreide collectie en ga aan de slag!

Heb je nog geen ananasplantje om te stekken en zoek je een startpunt? Of heb je absoluut geen groene vingers, maar wil je toch genieten van een (volgroeide) ananasplant met vrucht? Bekijk onze webshop op Ananas-plant.nl voor de beste ananasplanten-deals in alle soorten en maten!

Ananas-plant.nl
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart