Ananasplant verzorgen

Ananasplant verzorgen

Wil je weten hoe je jouw Bromelia Ananas ofwel Ananas Comosus het beste kunt verzorgen? Ananasplanten zijn prachtige en exotische toevoegingen aan jouw interieur. Met hun weelderige groene bladeren en tropische vruchten zijn ze mooie decoratieve aanwinsten.

Maar om je tropische kamerplant gezond te houden, is het essentieel om te weten hoe je ananasplanten goed kunt verzorgen. We delen hier alle belangrijke tips voor de verzorging van je ananasplant, zodat je zo lang mogelijk van jouw ananasplant kunt genieten.

Veel (indirect) zonlicht

Max. 1x per week water

Niet giftig

’s Zomers extra plantenvoeding

De juiste verzorging voor een gezonde ananasplant

De verzorging van een ananasplant begint met het begrijpen van de basisbehoeften van deze plant. Ananasplanten komen van oorsprong uit het tropische Zuid-Amerika en gedijen daarom het beste bij warme en vochtige omstandigheden, dus het is belangrijk om in hun verzorging rekening te houden met hun natuurlijke wensen. Hier zijn enkele belangrijke tips.

Tip 1: licht en temperatuur

Ananasplanten houden van veel licht, dus plaats ze op een plek waar ze dagelijks direct zonlicht krijgen. Heeft je ananasplant gele bladeren gekregen? Dan betekent dit dat hij op z’n huidige standplaats te weinig zon ziet en dat je hem beter iets dichter naar een (liefst oostelijk of westelijk) raam kunt verplaatsen.

Ananasplanten gedijen het beste bij temperaturen tussen 21°C en 32°C. Zorg ervoor dat ze niet worden blootgesteld aan temperaturen onder de 10 tot 15°C, aangezien ze niet winterhard zijn en bij vorst kunnen beschadigen.

plantengieter
ananasplant buiten

Tip 2: je ananasplant water geven

Het geven van de juiste hoeveelheid water is essentieel voor de gezondheid van je ananasplant. Hoewel de ananasplant van oorsprong in een vochtig klimaat leeft, kan de plant kan goed overleven met weinig water. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar zeker niet doorweekt. In de zomermaanden kan het nodig zijn om regelmatiger water te geven, terwijl je in de winter spaarzamer moet zijn.

Het is belangrijk om de bladeren van de plant droog te houden om schimmelvorming te voorkomen. Dit doe je door het water in het hart (de groeikern) van de plant te gieten. Om het jungleklimaat te imiteren kun je de plant eens in de zoveel tijd benevelen met een plantenspuit.

Tip 3: regelmatige plantenvoeding

Voor een gezonde groei geef je de ananasplant ’s zomers om de paar weken een kleine hoeveelheid plantenvoeding. Stop met de bemesting tijdens de wintermaanden, wanneer de plant in rust is.

Tip 4: voorkom ziektes

Omdat de ananasplant tot de Bromelia-familie hoort, is deze gevoelig voor spint, een mijteninfectie op de plant. Spint herken je aan de kleine witte, zwarte of gele stipjes op de plant. Om spint te voorkomen raden we aan om je ananasplant regelmatig te besproeien met lauwwarm water, zodat je de spint van de plant afspoelt.

Alternatief kun je er ook voor kiezen om de kroon in één beweging van de ananas af te draaien. Zonder oefening kan dit wat lastiger zijn, maar het voordeel is dat je vanzelf weinig vruchtvlees aan de kroon overhoudt.

Verwijder enkele van de onderste bladeren van het loof om de stam bloot te leggen. Hierdoor kan de stam gemakkelijker wortels ontwikkelen wanneer je het loof in de grond plant.

Is een ananasplant geschikt voor buiten?

Hoewel ananasplanten vaak binnenshuis worden gehouden, kunnen ze ook buitenshuis gedijen als je in een warm klimaat leeft of de buitenperiode beperkt tot de zomer.

Ananasplanten zijn niet winterhard, dus als het kouder wordt dan 10-15°C verhuist je ananasplant graag weer naar binnen. De ananasplant houdt niet alleen van warmte, maar ook van veel licht. Zet je ananasplant buiten dus ook op een plekje met veel zon.

 

De levensduur van een ananasplant

Hoe nauwkeurig en goed je de verzorging van je ananasplant ook aanpakt, hij leeft helaas niet zo lang. De levensduur van een ananasplant is doorgaans 3 tot 6 maanden. Een ananasplant bloeit maar één keer, en de ananasvrucht zal van de plant vallen als hij rijp is, waarna je ananasplantje zal verwelken. Wel kun je telkens opnieuw van je ananasplantje genieten omdat je je ananasplant makkelijk zelf kan kweken vanuit de kroon of door je ananasplant te stekken.

Is de verzorging van je ananasplant on point?

Je hebt nu alle kennis in huis om je nieuwe ananasplant zo goed mogelijk te verzorgen. Wil je graag een sfeervolle ananasplant aan je collectie toevoegen? Ananas-plant.nl biedt een breed aanbod verschillende ananasplanten voor ieder budget, dus neem zeker een kijkje in ons assortiment!

Ananas plant
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart