Ananasplant stekken

Ananasplant stekken

Een ananasplant is een vrolijke toevoeging aan elke kamer, en bovendien ontzettend eenvoudig om te stekken. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner, met de juiste instructies kan iedereen deze tropische plantjes vermeerderen. Heb je al een ananasplantje en wil je weten hoe je daarmee nieuwe ananasplant-stekjes maakt? In dit stappenplan leggen we je uit hoe je eenvoudig en succesvol je ananasplant stekt.

Hoe stek je een ananasplant?

Een ananasplant is een geliefde kamerplant vanwege z’n decoratieve karakter én omdat de ananasplant gemakkelijk te verzorgen is. Het enige nadeel: de ananasplant leeft niet zo lang en bloeit maar één keer. Gelukkig kun je probleemloos je huidige ananasplant stekken, waardoor je keer op keer opnieuw kunt genieten van een nieuw ananasplantje na de eerste aanschaf. Trek er 20 minuutjes voor uit en zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt, en dan heb je binnen no-time een nieuw ananas-stekje.

Er zijn 2 manieren om zelf een nieuwe ananasplant te groeien:

  1. De kleine, nieuwe ananasplant-scheutjes die na verloop van tijd naast je ananasplant uit de grond schieten stekken
  2. Zelf een ananasplant kweken met behulp van de vrucht

Op deze pagina gaan we in op de eerste methode.

Benodigdheden om je ananasplant te stekken

  • Kleine glazen of vaasjes
  • Snoeischaar of scherp mes
  • Potgrond
  • Plantenpot(je)
  • Water

Zo kun je jouw ananasplant stekken in 4 stappen

Stap 1: kies een goede ananasplant

Om te beginnen met deze methode van het stekken van ananasplanten te beginnen, moet je een ananasplant hebben die kleine ananasplant-scheutjes heeft. Kies voor een gezonde plant die vrij is van ziektes en plagen om ervoor te zorgen dat je nieuwe ananasplantje ook gezond wordt.

Stap 2: uit de pot halen

Om de mini-ananasplantjes te stekken, kun je deze voorzichtig uit de grond halen door de grond eromheen lichtjes weg te duwen. Zorg ervoor dat het stekje zijn wortels behoudt.

Stap 3: zet de ananasplant-stekjes op water

De mini-ananasplantjes kun je vervolgens in een ondiep glaasje of vaasje water zetten. Zorg ervoor dat het water niet te hoog staat, de bladeren moeten nog kunnen ‘ademen’. Ververs het water wekelijks. Na ongeveer 4 weken zijn de wortels van de stekjes voldoende gegroeid en kun je overgaan op stap 4.

Stap 4: het stekje verpotten

Als het stekje genoeg wortels heeft kun je deze overzetten in een potje. Kies voor een potje dat groot en diep genoeg is ten opzichte van het ananasplant-stekje plus wortels, zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

Vul de pot met vochtige potgrond en maak een klein gaatje met een stok of je vinger. Plaats het stekje voorzichtig in het gat en druk de grond stevig aan rondom het stekje. Zorg ervoor dat het stekje rechtop staat en niet te diep is geplant. Je mini-ananasplantje is nu gestekt!

Liever direct een volwassen ananasplant?

Het stekken van ananasplanten is een leuke en lonende manier om je plantencollectie uit te breiden. Volg dit stappenplan zorgvuldig en geef je nieuwe ananasplantje de liefde en zorg die het verdient. Met geduld en toewijding zal je ananasplant-stekje na ongeveer 2 jaar uitgroeien tot een prachtige volwassen plant!

Heb je nog geen ananasplantje om te stekken en zoek je een startpunt? Of heb je absoluut geen groene vingers, maar wil je toch genieten van een (volgroeide) ananasplant met vrucht? Bekijk onze webshop op Ananas-plant.nl voor de beste ananasplanten-deals in alle soorten en maten!

ananas op vloer
Ananas plant
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart