Fishtail-palmen bloeien van de top van de plant naar de bodem

Vanwege de bloemen trok deze plant mijn aandacht in het Anna Scripps Whitcomb Conservatory. Ik weet dat palmen bloeien, maar ik had er nog nooit een gezien zoals deze. Ze zijn prachtig! De vissenstaartpalm of Caryota mitis is genoemd naar de vorm van de bladeren die lijken op de staartvinnen van een goudvis. Het interessante van de vissenstaartpalm is dat hij van de top van de plant naar de bodem bloeit en dan sterft. Hieronder is de vissenstaartpalm bij Belle Isle Conservatory samen met een grotere palm.

Bloemen

Het lijkt erop dat de bloemen geel zijn, maar dat zijn de meeldraden. De eigenlijke bloem is paars. Ze vinden hun oorsprong in de bladoksels, beginnend aan de bovenkant van de volwassen stengel en bloeien naar beneden. Wanneer de onderste okselbloemtros sterft, sterft die stengel af. Omdat dit een klonterige plant is, zal hij uitlopers naar de stervende stengel sturen, zodat de plant blijft bestaan.

meeldraden van vissenstaartpalm

Alle uitgebloeide bloemen vallen op de grond in het Belle Isle Conservatory

Fruit

De vrucht begint groen en wordt zwart/paars als hij rijpt. Het zaad is eetbaar, maar het zachte deel aan de buitenkant (pericarp) bevat calciumoxalaten en is niet eetbaar. Ze kunnen ook huidirritatie veroorzaken als ze zonder handschoenen worden aangeraakt, dus ik zou ze uit de buurt houden.

Teelt

Fishtail-palmen komen uit India, Zuidoost-Azië, E.-Indië en de Filippijnen. Het werd voor het eerst beschreven door Joao de Louveiro in 1790 in Vietnam. Deze soort groeit in een cluster dat meer dan 15 voet rond kan worden. De plant kan 20-30 voet lang worden, maar nooit in uw huis. Dit zijn de enige palmen met dubbel geveerd blad. Het heeft zoveel licht nodig als je het binnen kunt geven. In de Verenigde Staten kan het buiten leven in zones 10b-11 en moet het in de halfschaduw tot de volle zon worden gekweekt. Het moet zowel binnen als buiten vochtig zijn. Het liefst zou hij binnen extra vochtig zijn, omdat ze erg vatbaar zijn voor spint, die van droge lucht houdt. Kweek je handpalm op een kiezelbak die de luchtvochtigheid op peil houdt.

Naam

De geslachtsnaam Caryota komt van het Griekse woord “caryon” dat noot of dadel betekent. De soortnaam mitis betekent zacht, zachtaardig of ongewapend, wat betekent dat het geen doornen op zijn stengel heeft zoals sommige handpalmen.

vissenstaart palm bloemen

Fishtail-bloemen van dichtbij – Merk op dat de bloembladen paars zijn, maar de gele meeldraden stelen de show

Als ik deze bloemen niet had gezien, had ik deze plant misschien nooit opgemerkt. Nogmaals, ga naar je plaatselijke serre, anders mis je misschien iets geweldigs, zoals deze prachtige bloemen.

Fijne week, plantenvrienden!

handtekeningcreditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Ananas-plant.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart