Beste soorten kleine vetplanten – groeien, verzorgen en verspreiden

Vetplanten zijn geliefd bij tuinders en landschapskunstenaars vanwege hun unieke uiterlijk dat direct uitnodigt tot een gesprek, onderhoudsgemak en duurzaamheid. Misschien vanwege ruimtelijke beperkingen, kunnen beginnende plantenhobbyisten alleen kleine vetplanten huisvesten. Maar vreemd genoeg worden hun charme en allure enigszins vergroot door de geminiaturiseerde versies van vetplanten van gemiddelde grootte.

We hebben dit artikel gemaakt om u te helpen de beste soorten kleine vetplanten te vinden voor uw huis, kantoor of buitentuin. Voordat we je een overzicht geven van onze aanbevelingen, willen we je graag een paar waardevolle tips geven over het kweken en verzorgen van je vetplanten.

3 tips voor het kweken en verzorgen van vetplanten

Vetplanten worden snel populair omdat ze gemakkelijk te kweken en te verzorgen zijn. Dit zijn de ideale plantensoorten voor beginnende tuinders en voor degenen die constant in beweging zijn.

Zoals je in onze 3 eenvoudige verzorgingstips zult lezen, geldt voor vetplanten: minder is meer.

Zonlicht

Vetplanten hebben elke dag minimaal 4 tot 6 uur direct of gedeeltelijk zonlicht nodig. Indien buiten geplant, moet de vetplant uit de buurt van de verschroeiende stralen van de middagzon worden gehouden.

Als de vetplant binnenshuis wordt gekweekt, moet deze in de buurt van een raam worden geplaatst dat zonlicht ontvangt. Als uw huis geen locatie heeft die voldoende zonlicht krijgt, kunt u de vetplant een paar uur per dag onder een kweeklamp plaatsen.

Water

Vetplanten kunnen droogte en hoge temperaturen verdragen omdat deze planten veel water opslaan in hun bladeren, stengels en wortels. Om deze reden moet u vetplanten niet te veel water geven en de grond pas water geven als deze helemaal droog is.

Door de grond water te geven terwijl deze nog vochtig is, zullen de wortels barsten en geïnfecteerd raken. De situatie kan onmiddellijk escaleren tot rotting door de hele plant. Spuit tot slot geen water op de bladeren en stengels. Drenk de aarde in water en laat de overtollige hoeveelheid uit de pot druppelen.

Pot en aarde

Kies een pot gemaakt van ongeglazuurd keramisch materiaal of terracotta om je kleine vetplant in te huisvesten. Keramiek en terracotta zijn vrij poreus en laten vocht uit de grond ontsnappen. Zorg ervoor dat de pot een afvoergat heeft met een gaasdeksel aan de onderkant.

Het beste type grond om uw vetplanten in te planten is een goed doorlatende variëteit, zoals zandgrond of een commercieel mengsel gemengd met puimsteen, kiezelstenen, lavasteen of grof zand.

Beste soorten korte vetplanten

De hieronder gepresenteerde vetplanten kunnen worden gebruikt om uw huis of tuin te versieren. Houd de 3 tips voor het kweken en verzorgen in gedachten en het komt goed.

Laten we nu beginnen…

Lithops

Lithops

Lithops lijkt precies op zijn alias – Living Stones. Deze kleine vetplanten hebben een steenachtig uiterlijk en zijn verkrijgbaar in kleuren die zich in elke omgeving kunnen camoufleren. Tijdens het herfstseizoen bloeien Lithops boeiende gele of witgekleurde bloemen. Lithops is een variëteit aan vetplanten die inheems is in Zuid-Afrika en niet giftig is voor dieren.

Echeveria Minima

Echeveria Minima

Echeveria minima is gemakkelijk te herkennen aan zijn dikke, groengekleurde bladeren die worden geaccentueerd door roze uiteinden. De bladeren vormen een betoverende rozet die in het voorjaar gele en roze klokvormige bloemen op de stengels produceert. Bij volledige volwassenheid zal Echeveria minima slechts een hoogte bereiken van 7,62 cm tot 10,16 cm. Deze schattige vetplant komt oorspronkelijk uit Mexico en is niet giftig voor honden en katten.

Sedum “Little Missy”

Sedum

Sedum “Little Missy” groeit slechts tot 2 inch (5,08 cm) hoog, maar kan het beste worden weergegeven in een hangende container omdat hij zich uitbreidt tot 15,24 cm tot 20,32 cm (6 tot 8 inch). Deze kleine maar snelgroeiende vetplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt gekenmerkt door zijn felgroene en witte bladeren. Bij een goede verzorging beloont Sedum “Little Missy” u in de zomer met kleine roze bloemetjes.

Crassula Ovata

Crassula Ovata

Crassula ovata of Baby Jade is een betoverende kleine vetplant die geliefd is bij plantenliefhebbers vanwege de felgroene bladeren die rood worden als ze regelmatig worden blootgesteld aan direct zonlicht. Baby Jade groeit onder de 60,96 cm en je kunt de bladeren knippen om een ​​compactere plant in huis te krijgen. In de late winter of het vroege voorjaar kan Crassula ovata je begroeten met kleine clusters van witte, stervormige bloemen.

Kalanchoë Pumila

Kalanchoë Pumila

Kalanchoë pumila is te vinden op de “must-own” lijst van veel tuinders omdat de succulente bloeit in clusters van roze trossen tijdens de maanden van de late winter of het vroege voorjaar. Tegen de achtergrond van brede, platte, zilverwit gekleurde bladeren, kan men gemakkelijk begrijpen waarom Kalanchoë pumila ook wel Flower Dust Plant wordt genoemd. Deze vetplant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en kan het beste in een hangende container worden gekweekt.

Sempervivum

Sempervivum

Sempervivum is een van de meest duurzame en tolerante vetplanten die je kunt kweken. In tegenstelling tot de meeste vetplanten, kan Sempervivum, die inheems is in Marokko, West-Azië en Europa, ijzige omstandigheden overleven. In feite zijn er veel Sempervivums gezien die bloeien, zelfs nadat ze wekenlang met sneeuw waren bedekt. Deze kleine vetplant wordt slechts 7,62 cm hoog en staat bekend om zijn limoengroene bladeren die een strakke rozet vormen.

Haworthia

Haworthia

Haworthia kreeg de bijnaam “Zebra Plant” vanwege de donkergroen gekleurde bladeren die worden onderbroken door witte, zebra-achtige strepen. Haworthia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en staat bekend als een langzame groeier. Het blijft slapend tijdens de zomermaanden en groeit het beste in de winter. Zebraplant is een van de gemakkelijkst te verzorgen vetplanten omdat hij zelden water nodig heeft en de voorkeur geeft aan indirect zonlicht.

Blossfeldia Liliputana

Blossfeldia liliputana is de beste manier om deze lijst af te sluiten, want het is de kleinste vetplant die je ooit zult vinden. Het is misschien ook de meest fascinerende die u in uw huis of tuin kunt weergeven. Blossfeldia liliputana kan verschijnen als een eenzame miniatuurcactus of groeien als compacte, meerdere bosjes zonder ribben of stekels. De stengels hebben een grijsgroene kleur en het oppervlak draagt ​​wat lijkt op plukjes wol. Deze intrigerend ogende kleine vetplant is slechts 1 tot 2 cm hoog en komt oorspronkelijk uit Zuid-Bolivia en Noordwest-Argentinië.

Conclusie

Wat kleine vetplanten missen in hoogte, ze meer dan make-up voor in vreugde en opwinding. Bewaar ze op je vensterbank om meer rust te geven aan je slaapkamer, bibliotheek of kantoor. Nadat je de dagelijkse dosis zonlicht hebt gekregen, plaats je de succulente pot op je werktafel om stress af te weren.

Het beste van alles is dat vetplanten gemakkelijk te kweken en te verzorgen zijn. En als u meer van de soort wilt, kunnen deze vetplanten worden vermeerderd vanuit hun bladeren, stengels of offsets.

Snijd eenvoudig een stuk van de stengel af, draai een blad eraf of trek een pup uit die bij de basis van de vetplant groeit. Laat het een paar dagen drogen op een mooie, warme plaats totdat er eeltvorming ontstaat.

Plaats vervolgens het eeltige blad, de stengel of de pup op een pot gevuld met goed doorlatende grond. Geef regelmatig water totdat de wortels vast komen te zitten. Zodra de wortels van de vetplant stevig in de grond zijn verankerd, pas water geven als deze 100% droog is.

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 door Sofia Lara

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Ananas-plant.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart